Parlament előtt a zöld országjelentés

nyomtatható verzió
2009. november 19., csütörtök.
Az Országgyűlés elé terjesztik a "Jövőkereső" című jelentést

A Nemzeti Fenntartható Fejlődés Tanácsa (NFFT) ma elfogadta az ország állapotáról szóló "Jövőkereső" című jelentést, amelyet az Országgyűlés elé is beterjesztett.

Szili Katalin nemrégiben leköszönt házelnök, az NFFT tiszteletbeli elnöke ma sajtótájékoztatón hangsúlyozta: a dokumentum a jelenlegi magyar gazdasági, társadalmi és ökológiai helyzetet mutatja be, és azon a felismerésen nyugszik, hogy jövőképünket nem építhetjük a végtelen gazdasági növekedésre, hiszen annak hasznából mind kevesebben részesülnek, miközben a többség egyre nagyobb környezeti károkkal szembesül.

A kormánypárti képviselő szerint a honatyák várhatóan 2009. december 15-ig fogadhatják el a tanács jelentéséből készült országgyűlési határozati javaslatot, amelynek alapján megkezdődhet egy társadalmi vita, 2010 decemberéig pedig kialakulhat az ország 2035-ig szóló fenntartható fejlődési stratégiájának részletes koncepciója.

Nagy Andor (KDNP), az Országgyűlés környezetvédelmi bizottságának elnöke megszólalásában szintén azt emelte ki, hogy a most látható fejlődési irány nem fenntartható, nem lehet kizárólag a pénzszerzésre építeni a világ logikáját. A kiegyensúlyozott élethez ennél többre, egyebek mellett hitre, reményre, valamint kölcsönös bizalomra és szeretetre is szükség van - fűzte hozzá.

Az NFFT országjelentése mögött valamennyi parlamenti politikai erő felsorakozott. Ennek demonstrálására a parlament elé kerülő határozatot kézjegyével látta el Ékes József (Fidesz), Tóbiás József (MSZP), valamint Nagy Andor (KDNP) és Velkey Gábor (SZDSZ) is.

Az NFFT 2008 októberében alakult, elsősorban azzal a céllal, hogy a fenntarthatóság elve megjelenjen a politikai döntésekben, illetve a döntéshozók figyelembe vegyék a jövő generációk érdekeit. A 34 tagja tanács tagjai a politikai, a gazdasági, a tudományos, az egyházi és a civil szféra képviselői.

Forrás: greenfoBookmark and Share
ob_get_clean(), 'title' => 'Parlament előtt a zöld országjelentés' ); $tv['parentframeRT'] = strtr( $GLOBALS['ASM']->getDomainProperty( 'item_article.parentFrameID', $_SERVER['HTTP_HOST'] ), ':', '/' ).'/frame.php'; $GLOBALS['asmframe']['keywords'][] = 'zoldjelentes'; $GLOBALS['asmframe']['description'][] = 'Az Országgyűlés elé terjesztik a "Jövőkereső" című jelentést'; $GLOBALS['asmframe']['category'] = 'hulladekboltermek/hirek/erdekessegek'; function encapsulate_item_article_0947_683521( $tv ) { require( ASM_GEN_FSROOT.$tv['parentframeRT'] ); } encapsulate_item_article_0947_683521( $tv ); ?>