Kaposvár a körforgás középpontjában

nyomtatható verzió
2011. május 4., szerda, 17:34
Megnyílt tegnap a Hulladékból Termék Kiállítás a Corso Kaposvárban!

hulladékból termék kiállítás, környezetvédelmi kiállítás, környezeti nevelés, újrafelhasználás, recycling

 

 Kaposvár, 2011. május 3. - A magyar lakosság évente mintegy 60.000 tonna csomagolási hulladékot gyűjt anyaga szerint különválogatva. Kevesen tudják azonban, hogy a szelektív hulladékgyűjtés segítségével értékes energiát, erőforrásokat és nyersanyagokat takaríthatunk meg, a hulladék feldolgozásával keletkező másod-nyersanyagokat pedig ismét termékek gyártáshoz használhatjuk fel. Ezt a folyamatot, az anyagok körforgását hivatott bemutatni a Hulladékból Termék kiállítás, amely 100 hazai hulladék feldolgozó és hasznosító vállalat által, kizárólag hulladékokból előállított termékeket mutat be. A Hulladékból Termék kiállítás 2011. május 3-29. között Kaposváron látható a Corso Kaposvár földszintjén. A kiállítással a szervezők, az ÖKO-Pack Nonprofit Kft., az ÖKO-Pannon Nonprofit Kft., a Környezetvédelmi Szolgáltatók Országos Szövetsége, Kaposvár Megyei Jogú Város Önkormányzata és a KVG Zrt. célja, hogy népszerűsítsék a Kaposváron működő szelektív hulladékgyűjtést, valamint az általa lehetővé váló újrahasznosítást, illetve megismertessék annak folyamatát. A kiállítás hétköznap 8:00 és 18:00 óra között, hétvégén 10:00 és 16:00 óra között ingyenesen tekinthető meg.

A Hulladékból Termék Kiállítás immár több mint 5 éve "járja az országot". Ez alatt az idő alatt, köszönhetően a téma iránti rendkívüli érdeklődésnek, 46 hazai nagyvárosban, több mint 250.000 érdeklődő láthatta és tapasztalhatta meg azt, hogyan válnak újra hasznos tárgyakká a mindennapokban elhasznált és kidobott hulladékaink.

"A következő két hétben ennek az egyedülálló kiállításnak a segítségével megismertetjük a kaposvári és környékbeli iskolásokkal, és minden érdeklődő felnőttel is hogy milyen újrahasznosított termékek készülhetnek az általuk a mindennapokban szelektíven gyűjtött hulladékokból." - mondta Hartay Mihály, az ÖKO-Pack Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója a kiállítás megnyitóján.

A kiállítás már megjelenésében is tükrözi az újrahasznosított anyagok egyik felhasználási lehetőségét, ugyanis a kiállítás installációja maga is újrahasznosított kartonpapírból készült (falak, asztalok, fotelek) a Terbe Design jóvoltából. De a többi hulladéktípus újrahasznosítási lehetőségeit is bemutatja. Megtudhatjuk például, hogy a londoni metró szellőzőventillátorának alkatrészei alumínium italos dobozok felhasználásával készültek Magyarországon, a szelektíven gyűjtött PET palackból akár pulóver is előállítható és hogy az üveg végtelenszer hasznosítható újra.

"A szelektív hulladékgyűjtés fontossága mellett, kihangsúlyozzuk a hulladék-megelőzés óriási szerepét is, ami drasztikusan csökkentheti a szemétlerakókra kerülő szemét mennyiségét. Ékes példája ennek az otthoni komposztálás, amivel gyakran 30%-kal is csökkenthető a háztartási hulladék mennyisége!" - hívta fel figyelmünket a prioritásra Hartay Mihály, az ÖKO-Pack Nonprofit Kft. ügyvezetője.

Hulladékból Termék kiállítás elsősorban a lakosság - ezen belül is kiemelten a diákok - tájékoztatását szolgálja. (www.hulladekboltermek.hu) Az első kiállítás óta közel kétszázötvenezer (gyermek, fiatal, pedagógus, vállalkozó) látták és ismerték meg a legkülönbözőbb anyagfajták újrahasznosításának szükségességét, az ebben rejlő lehetőségeket. Ezt a szemléletformáló munkát segíti az iskolák számára készített ingyenes oktató DVD, mely folyamatosan vetítésre kerül a kiállításon. Ez az oktató DVD 2007-

ben Berlinben nemzetközi elismerést is kapott, mert elnyerte a Comenius-EduMedia kitüntetést, ami a multimédiás oktatási termékek egyik legfontosabb elismerésévé vált. Az ÖKO-Pack Nonprofit Kft. pedig szemléletformáló tevékenységéért a Magyar PR Szövetség által szervezett, a vállalati társadalmi felelősségvállalást bemutató, pályázaton került a nyertesek közé.

További információ és oktatófilmek megrendelése: www.hulladekboltermek.hu

További információ kérhető:

Tőrincsi Tímea/Piskóti Attila
Premier Kommunikációs Iroda
06-1/483-1860; 06-30/490-44-44
sajto@premiercom.hu

Hankó Gergely
ÖKO-Pack Nonprofit Kft.
06-1/354-1249
gergely@okopack.hu

Pribelszki Edina
ÖKO-Pannon Nonprofit Kft.
06-1/383-9305; 06-20/340-6277
epribelszki@okopannon.huBookmark and Share
ob_get_clean(), 'title' => 'Kaposvár a körforgás középpontjában' ); $tv['parentframeRT'] = strtr( $GLOBALS['ASM']->getDomainProperty( 'item_article.parentFrameID', $_SERVER['HTTP_HOST'] ), ':', '/' ).'/frame.php'; $GLOBALS['asmframe']['keywords'][] = 'kaposvar_a_körforgas_kozeppontjaban'; $GLOBALS['asmframe']['description'][] = 'Megnyílt tegnap a Hulladékból Termék Kiállítás a Corso Kaposvárban!'; $GLOBALS['asmframe']['category'] = 'hulladekboltermek/hirek/ht'; function encapsulate_item_article_1118_634219( $tv ) { require( ASM_GEN_FSROOT.$tv['parentframeRT'] ); } encapsulate_item_article_1118_634219( $tv ); ?>