Élj Fenntarthatóan!

nyomtatható verzió
2016. január 20., szerda, 12:10
A Zöld Patent Kft. a 2016-os esztendőben is kiveszi részét a lakossági szemléletformálásból. Célunk ezúttal a fiatalok környezettudatosságra nevelése, a mindennapok során termelődő hulladék csökkentése, valamint a túlfogyasztás megszüntetése!

zöldpatent_02

Munkánkat az OKTF NHI pályázata ("A hazai hulladékgazdálkodással és szelektív hulladékgyűjtéssel kapcsolatos lakossági szemléletformálásra fordítható támogatás") segíti, ami olyan szervezeteknek nyújt anyagi támogatást, amelyek e területen kiemelkedő tevékenységet folytatnak. A Zöld Patent Kft. már több szakmai fórumon, egyeztetésen, interaktív oktató programok kidolgozásában és megvalósításában vett részt, amelyek a környezeti nevelés céljainak eléréséhez járultak hozzá.

Fontos számunkra, hogy részt vállaljunk a jövő generációinak környezettudatos felnőtté nevelésében, és tudásalapú értékeken nyugvó tapasztalatainkat átadjuk nekik. Úgy véljük, a fenntarthatóság - annak társadalmi, környezeti, gazdasági, kulturális vonatkozásai - mind meghatározzák a jövő fiataljainak gondolkodásmódját, értékrendszerét, fejlődését, integrációját, döntéseit és céljait. Az "ÉLJ FENNTARTHATÓAN" elnevezésű ismeretátadási bemutatókon kiemelt szerepet szánunk a minket körülvevő, környezetünkre hatással lévő tevékenységek megismertetésére. Rövid, globális kitekintést teszünk olyan természeti problémákra, amelyeket felerősített az emberi hanyagság és a mérhetetlen pazarlás. Majd a mindennapjainkból jól ismert fogyasztói társadalom szokásaiból merítve elindulunk egy hulladékkörútra. Megvizsgáljuk a tárgyainkat és azok anyagösszetételét. Megnézzük mennyi hulladékot "rejt" egy használati tárgy, csomagolóanyag vagy műszaki cikk és azt is, mi lesz a hulladék sorsa.

zöldpatent_01

A hulladékhierarchia 5 lépcsőfokából a felső kettőn próbálunk maradni, elsősorban ezekre koncentrálunk: a Megelőzésre és az Újrahasználatra!

A XXI. század egyik nagy problémája a modern, minket körülvevő elektronikai eszközök tudatos, Tervezett elavulása. Ezzel párhuzamosan, sajnálatos módon, tanúi lehetünk egy Erkölcsi elavulásnak is. Gyakran halljuk a "kell", a "nekem van" és a "nem tudok nélküle élni" kifejezéseket. Az ezek mögött rejlő anyagi különbségekből fakadó megfelelési kényszer súlyosan kihat mindennapi tevékenységeinkre. Ez az oka annak is, hogy előnyben részesítünk olyan dolgokat/tárgyakat, amelyek már nem a valódi szükségleteinket elégítik ki, csupán a vágyainkat, és ezzel nagymértékű pazarlást és hulladéktermelődést idéznek elő.

hulladék_05

Az "ÉLJ FENNTARTHATÓAN" programban egy olyan tárlatvezetésen és ismeretátadáson vehetnek részt a fiatalok, amely igyekszik rámutatni a megoldásokra. Közösen próbáljuk megtalálni a helyes - hulladék- és energiaszegény -utat, és saját tapasztalataink megosztásával kis lépéseket teszünk rossz szokásaink megváltoztatásának irányába.

Mindezzel pedig egy nagy lépést próbálunk tenni afelé, hogy mindenki a saját lehetőségein belül tegyen a környezetért, a kibocsátott hulladék mennyiségének csökkentéséért, és ennek fontosságára saját maga is hívja fel a körülötte élők figyelmét!

" A hulladék keletkezése az egyéni fogyasztásunk eredménye. Ha valamit nem veszünk meg, akkor abból soha nem lesz szemét! " (Tom Szaky)

A program "A hazai hulladékgazdálkodással és szelektív hulladékgyűjtéssel kapcsolatos lakossági szemléletformálásra fordítható támogatás"-nak köszönhetően valósul meg.

zöldpatent_04

Az "ÉLJ FENNTARTHATÓAN" Projekt állomásai:

2016.02.02-04 között:

Debreceni Egyetem Arany János Gyakorló Iskolája (4026 Debrecen Hajó u. 18)

2016.03.03-05 között: 

Budenz József Általános Iskola és Gimnázium 1021 Budapest, Budenz út 20)

2016. 03.08-10 között:

Apáczai Nevelési és Általános Művelődési Központ ( 7632 Pécs, Apáczai Csre János körtér 1.)

 zöldpatent_06

Letölthető tájékoztatóBookmark and Share
ob_get_clean(), 'title' => 'Élj Fenntarthatóan!' ); $tv['parentframeRT'] = strtr( $GLOBALS['ASM']->getDomainProperty( 'item_article.parentFrameID', $_SERVER['HTTP_HOST'] ), ':', '/' ).'/frame.php'; $GLOBALS['asmframe']['keywords'][] = 'elj_fenntarthatoan'; $GLOBALS['asmframe']['description'][] = 'A Zöld Patent Kft. a 2016-os esztendőben is kiveszi részét a lakossági szemléletformálásból. Célunk ezúttal a fiatalok környezettudatosságra nevelése, a mindennapok során termelődő hulladék csökkentése, valamint a túlfogyasztás megszüntetése!'; $GLOBALS['asmframe']['category'] = 'hulladekboltermek/hirek/termeszetvedelem'; function encapsulate_item_article_1603_943741( $tv ) { require( ASM_GEN_FSROOT.$tv['parentframeRT'] ); } encapsulate_item_article_1603_943741( $tv ); ?>