Gyakorlati megoldások egy új kiállításon, a Hulladék Akadémián

nyomtatható verzió
2016. február 11., csütörtök, 9:57
A Hulladék Akadémia arra vállalkozik, hogy megtanítson bennünket a hulladék csökkentésére és ezáltal javuljon hazánk ökológiai lábnyoma. A nagyszabású környezetvédelmi kiállítás és kampány tippeket ad és megoldásokat tár a látogató elé, játékos és interaktív formában.

Számos közvélemény kutatás készült már a témában, melyek rámutatnak a kényes pontra: az emberek nagy része úgy tartja magáról, hogy szelektíven gyűjt és környezettudatos. Amikor azonban a dolgok mélyére nézünk, kiderül, hogy kevés gyakorlati alkalomból általánosítunk, és korántsem napi szintű rutinként szelektálunk. Az adatok azt mutatják, hogy a hulladékok 17%-a kerül szelektív gyűjtőbe és 67%-a hulladéklerakóra. Pedig évről-évre több lehetőségünk van hulladékaink megfelelő elhelyezésére, hiszen elindult a házhoz menő gyűjtés, várnak bennünket a hulladékudvarok, és épülnek az újrahasználati központok, az úgynevezett reuse centerek.

hulladek_akademia_kiallitas_6

"A Hulladék Akadémia egy olyan hiánypótló kezdeményezés, amely rendkívül látványos és emberközeli módon világít rá korunk egyik legnagyobb problémájára. A színes és interaktív tárlat könnyen, érthetően és érzékelhetően mutatja be azokat a lehetőségeket, amelyeket kihasználva nap mint nap egyenként is hozzájárulhatunk a hulladékok keletkezésének megelőzéséhez. Ez egy "bölcs" kiállítás, melyet végigjárva megtanulhatunk hatékonyabban bánni a bennünket körülvevő értékekkel." - mondta a kiállítás megnyitóján Búsi Lajos, a támogató OKTF Nemzeti Hulladékgazdálkodási Igazgatóság mb. főigazgató-helyettese. 

hulladek_akademia_kiallitas_5 hulladek_akademia_kakas_2

 "A legjobb hulladék, ami nem is keletkezik!" - hívja fel a figyelmünket a tárlaton az Ökokakas, aki az Akadémia házigazdájaként mindig jó tanácsokkal lát el minket. Most is igaza van, mert tényleg az a legjobb megoldás, ha egyszerűen csak kevesebb csomagolt terméket vásárolunk, s mindemellett még komposztálunk is! Ezzel és ügyes szelektálással egyharmadára csökkenthetnénk az otthoni hulladék mennyiségét. De hogyan komposztáljunk a hatodik emeleten és hogyan csökkentsük a csomagolóanyagok mennyiségét? A Hulladék Akadémián ezekre a kérdésekre is választ kapunk, hogy ezután bölcsebben sáfárkodjunk értékeinkkel.

hulladek_akademia_kiallitas_4  hulladek_akademia_kiallitas_3

A kiállításon történeti áttekintést láthatunk, megismerkedhetünk az emberiség és a hulladék történelmével, megtudhatjuk, hol vannak hazánkban is úszó szemétszigetek, kipróbálhatjuk milyen egy szelektív hulladék-válogatósoron dolgozni, és elcserélhetjük kanapénkat, elajándékozhatjuk felesleges tárgyainkat is. Újragondolt installációk, játékok és infografikák színesítik az élményt, amelyet szakmai tárlatvezetés tesz teljes egésszé.

A Hulladék Akadémia első, budapesti megnyitóján V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára arról beszélt, hogy a hulladékgazdálkodás területén az elmúlt években elért eredmények jó alapot jelentenek a változáshoz. "A házhoz menő gyűjtés nem várt eredményt hozott: 150 százalékra emelkedett a begyűjtött papír és műanyag hulladék mennyisége. Részben ennek eredményeként pedig idén januártól a megtermelt hulladék mennyiségétől függően akár kisebb, és ezáltal olcsóbb kukát is kérhetnek a lakosok a közszolgáltatójuktól."

hulladek_akademia_kiallitas_2  hulladek_akademia_kiallitas

Az ingyenes kiállítás első, budapesti állomása az ELTE Lágymányosi kampuszának aulájában várja az érdeklődőket február 19-ig, majd április végéig további 5 vidéki helyszínen tekinthető meg az ÖKO-Pack Kft. szervezésében, a Földművelésügyi Minisztérium fenntartásában működő OKTF Nemzeti Hulladékgazdálkodási Igazgatóság támogatásával.

Az Akadémia programjának megtekintése ingyenes, és kb. 35-40 percet vesz igénybe, melyen szakmai tárlatvezetést biztosítanak.

Az érdeklődő csoportokat 10 fő feletti létszám esetén előzetesen regisztrálni kell a Hulladék Akadémia weboldalán, annak érdekében, hogy ne torlódjanak fel a csoportok, és mindenki számára biztosítani tudják a tárlatvezetést.

A koncepciót kidolgozta: ÖKO-Pack Kft.
Támogató: OKTF Nemzeti Hulladékgazdálkodási Igazgatóság
A kiállítást készítette: ÖKO-Pack Kft., Valyo Egyesület, Cellux Csoport

További információk és jelentkezés:

További információ:

Hankó Gergely, ÖKO-Pack Kft., projektvezető, 06 70 249 61 13, gergely@okopack.hu
Dóra Szilvia, sajtókapcsolatok, 06 20 9 454 808, doraszilvia@gmail.com

okopack_logo     kexport_02


A vándorkiállítás
A Hulladék Akadémia első kiállítása 2016. február 9-19. között látogatható az ELTE Lágymányosi kampuszának aulájában (1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/c.). A februári debütálás után az Akadémia továbbmegy a következő helyszínekre: Hajdúnánás, Debrecen, Zalaegerszeg, Kecskemét, Pécs. Az Akadémia megtekintése kb. 45-50 percet vesz igénybe, melyen ingyenes szakmai tárlatvezetést biztosítunk. Hívjuk és várjuk oktatási intézmények oktatóit, diákjait az Akadémia megtekintésére!
Részletek és csoportok jelentkezése a honlapon: www.hulladek.eu

Országos szemléletformáló kampány
A Hulladék Akadémia célja, hogy minél több emberhez eljuttassa a környezettudatosság elméleti és gyakorlati lépéseit, s ezáltal csökkentsük hazánk ökológiai lábnyomát.

A Hulladék Akadémia “tananyagában" szerepel egy rövid animációs film, oktatóanyag, számos szemléltető és kommunikációs eszköz, interjú és publikáció.

Az ÖKO-Pack Kft. több ezer fős holdudvara, “zöldgalléros" klubja remélhetőleg ezáltal is tovább bővül a jövőben, s még több embert tud gyakorlati tettekre mozgósítani, például a PET Kupa tiszai akcióihoz, a Paraszt-Wellness kalákaprogramokra és a többi országos eseményre.

Sok lelkes, környezetére igényes fiatal társunk így, ezekben a munkaformákban talált rá hivatására és munkahelyére, ezzel is a hazai "zöldállományt" és szakembergárdát bővítve.
Bánjunk bölcsebben erőforrásainkkal, értékeinkkel, mert a pazarlás kora lejárt!
Szó szerint kezünkben a döntés: kidobjuk vagy körforgásban tartjuk?

A kiállítás készítői
ÖKO-Pack Kft., Valyo Egyesület, Cellux Csoport
www.okopack.hu

Támogató
OKTF Nemzeti Hulladékgazdálkodási Igazgatóság
www.szelektalok.huBookmark and Share
ob_get_clean(), 'title' => 'Gyakorlati megoldások egy új kiállításon, a Hulladék Akadémián' ); $tv['parentframeRT'] = strtr( $GLOBALS['ASM']->getDomainProperty( 'item_article.parentFrameID', $_SERVER['HTTP_HOST'] ), ':', '/' ).'/frame.php'; $GLOBALS['asmframe']['keywords'][] = 'gyakorlati_megoldasok_egy_uj_kiallitason_a_hulladek_akademian'; $GLOBALS['asmframe']['description'][] = 'A Hulladék Akadémia arra vállalkozik, hogy megtanítson bennünket a hulladék csökkentésére és ezáltal javuljon hazánk ökológiai lábnyoma. A nagyszabású környezetvédelmi kiállítás és kampány tippeket ad és megoldásokat tár a látogató elé, játékos és interaktív formában.'; $GLOBALS['asmframe']['category'] = 'hulladekboltermek/hirek/termeszetvedelem'; function encapsulate_item_article_1606_793654( $tv ) { require( ASM_GEN_FSROOT.$tv['parentframeRT'] ); } encapsulate_item_article_1606_793654( $tv ); ?>