PET-tel táplálkozó baktériumfajt fedeztek fel

nyomtatható verzió
2016. március 11., péntek, 14:40
Úgy tűnik, hogy a természet ismét lepipált minket, hiszen röpke 70 év alatt megoldást talált a világ legproblematikusabb műanyaga, a polietilén-tereftalát (PET) lebontására. Az Ideonella sakaiensis névre keresztelt mikrobát a talajból és a szennyvízből összeszedett PET-hulladékon fedezték fel a szakértők.

Egy japán kutatócsoport ugyanis felfedezett egy új baktériumfajt, amely képes ezen anyag lebontására.

A baktérium minden jel szerint kizárólag PET-et fogyaszt, és ennek lebontásához két enzimet használ. Tekintve, hogy a műanyagot csak az 1940-es években kezdték gyártani, a szakértők úgy vélik, hogy a mikroba PET-lebontó képessége nagyon új fejlemény lehet a faj evolúciójában. A kutatók azt remélik, hogy a baktérium használata révén, vagy az enzimek hatásának lemásolásával új módszereket dolgozhatnak ki a műanyag lebontására.

Új metódusokra pedig nagyon is lenne igény, hiszen évről évre elképesztő mennyiségeket dobunk el véglegesen a PET-palackokból és -dobozokból. 2013-ban 56 millió tonnát gyártottak le a műanyagból, ugyanakkor csak 2,2 millió tonna PET került újrahasznosításra. Az újrahasznosításra nem kerülő palackok pedig egyre nagyobb szeméthegyeket eredményeznek, amelyekkel mostanáig nem igazán lehetett mit kezdeni.

műanyag_részletes_24

Az új baktériumfaj azonban talán megváltoztathatja a helyzetet. A mikroba nyúlványaival a műanyaghoz kapcsolódik, majd enzimei segítségével a PET két környezetre nem káros alapanyagára, tereftálsavra és etilénglikolra bontja az anyagot. A baktérium mindkét végterméket elfogyasztja, így alkalmas lehet a természetbe került PET-hulladék lebontására is.

Mivel a mikroba alkotóelemeire bontja az anyagot, annak újrahasznosítását is forradalmasíthatja. Jelenleg a használt palackokból nem nagyon lehetséges újra palackokat gyártani, mivel a sterilizálási folyamat tönkretenné a műanyagot, a legtöbb kiürült edényből ezért többnyire poliészter szálakat, azokból pedig szőnyeget, ruhákat stb. gyártanak. Ha viszont a bakteriális enzimek révén teljesen lehetne bontani a műanyagot, annak alapanyagaiból újra lehetne palackokat és csomagolóanyagokat is gyártani.

műanyag_részletes_17

A baktériumok ugyanakkor nagyon lassan végzik a bontást. A kísérletek során 30 °C-os hőmérséklet mellett egy körömnagyságú, hajszálvékony PET-lapocska lebontása 6 hetet vett igénybe. A szakértők ugyanakkor úgy vélik, hogy genetikai módosítások révén, vagy a baktérium folyamatból való kiiktatásával jelentősen fel lehetne gyorsítani a procedúrát.

A hatékonyabb bontásra az egyik megoldást az jelentheti, hogy az enzimeket kódoló géneket egy gyorsabban gyarapodó baktériumfaj, például a kólibaktérium genomjába ültetik be, mondja Uwe Bornscheuer, a németországi Greifswald Egyetem kutatója. Mivel ez a mikroba a tereftálsavat magától szekretálja is a folyamat végén, az újrahasznosítás során még praktikusabb is lehet, mint a gének eredeti tulajdonosa.

Bornscheuer szerint nagyon biztató, hogy a természetben ennyire rövid idő alatt felbukkantak olyan fajok, amely a PET természetes fogyasztói. (A baktérium mellett már néhány gombafajt is találtak, amely bontja a műanyagot.) Véleménye szerint a baktériumok között valószínűleg más fajok is akadnak, amelyek a PET-re specializálódtak, csak meg kellene találni ezeket. Ha pedig ez sikerül, segítségükkel remélhetőleg még hatékonyabb módszereket dolgozhatunk ki az anyag újrahasznosítására.

forrás: ipon.huBookmark and Share
ob_get_clean(), 'title' => 'PET-tel táplálkozó baktériumfajt fedeztek fel' ); $tv['parentframeRT'] = strtr( $GLOBALS['ASM']->getDomainProperty( 'item_article.parentFrameID', $_SERVER['HTTP_HOST'] ), ':', '/' ).'/frame.php'; $GLOBALS['asmframe']['keywords'][] = 'pet_-_tel_taplalkozo_bakteriumfajt_fedeztek_fel'; $GLOBALS['asmframe']['description'][] = 'Úgy tűnik, hogy a természet ismét lepipált minket, hiszen röpke 70 év alatt megoldást talált a világ legproblematikusabb műanyaga, a polietilén-tereftalát (PET) lebontására. Az Ideonella sakaiensis névre keresztelt mikrobát a talajból és a szennyvízből összeszedett PET-hulladékon fedezték fel a szakértők.'; $GLOBALS['asmframe']['category'] = 'hulladekboltermek/hirek/okopack'; function encapsulate_item_article_1610_301719( $tv ) { require( ASM_GEN_FSROOT.$tv['parentframeRT'] ); } encapsulate_item_article_1610_301719( $tv ); ?>