Szemét Szüret 3.0 - Tavaszi betakarítás

nyomtatható verzió
2016. április 5., kedd, 13:43
A dunaföldvári AztaKeservit.com baráti társaság az Ökologistic Környezetvédelmi Alapítvánnyal karöltve április 23-án, immáron harmadszor hívja össze a helyieket szemetet szedni. Az újrahasznosítható hulladékok gyűjtésére több helyszínen is szükség van, a Duna ártéri erdein kívül a mezőkön, a város határaiban.

A rendezvény lebonyolításához önkénteseket és támogatókat keresnek.

MEGHÍVÓ és részletes PROGRAM

Az AztaKeservit.com csapata abból az elégedetlenségből verődött össze, nem tudják tovább nézni, ahogy erdeinket ellepi a rengeteg eldobált alumínium sörös doboz, műanyag palack, vegyszeres flakon, boros üveg és még egyéb számtalan bontási törmelék, rozsdás elektronikai eszköz és egyéb szemét. Mivel szívükön viselik környezetünk és a természet rendben tartását, mindenkit arra ösztönöznek, hogy egy fenntarthatóbb jövő felé tartsunk. Szeretnék, hogy minél többen tapasztalják meg testközelből a pazarló fogyasztói társadalom hátulütőjét, a csomagolóanyagot. Úgy vélik, a társadalmi és egyéni felelősségvállalás növelhető a személyes élményeken keresztül, ha látják az emberek mekkora a baj, és egyben lehetőséget kapnak arra, hogy csökkenthessék a károkat. Jó szokáshoz híven, mint aratás után, este zenés vacsorával, mulatozással ünnepelnek.

szemetszuret_01

Tavaly a Tiszai PET-kupán való részvételükkel nem csak a Környezetvédelemért járó különdíjat és az emlékeiket hozták magukkal, hanem azt a döbbenetes felismerést, hogyan képes felhalmozódni több ezer palack a vízparti erdőkben. Ezért augusztusban már a Dunán szervezték az első ártér tisztító akciót, ahol közel ötven önkéntessel, két helyszínről, öt köbméternyi újrahasznosítható hulladékot szedtek, aztán mindenkit őzpörkölttel vendégeltek meg, hangulatot pedig szolgáltatott hozzá néhány környékbeli, lendületes, fiatal rockzenekar.

szemetszuret_09 szemetszuret_08

szemetszuret_07 szemetszuret_06

Olyan sikeres lett az első megmozdulás, hogy októberben megismételték, és a közelgő rossz idő ellenére, nyolcvan fő önkéntessel vetették bele magukat az erdőbe. Két helyszínről végül összesen tizenkettő köbméternyi hulladékot gyűjtöttek. Volt játszóház, és információs plakát is az újrahasznosításról, az önkéntesek pedig a kötelező felszereléseken kívül kaptak ásványvizet, reggelit, tízórait, és egy szelet csokit. Ezen estén is mindenkit megvacsoráztattak, és ingyen koncertekkel kínáltak.

szemetszuret_02

Idén elkezdték szervezni a harmadik szüretet. Visszajelzések alapján nem kizárólagosan a vízpart mentén, de a város mezőségein, erdeiben is szükség van a szemét eltakarítására, az illegális lerakók felszámolására, mielőtt azok túlságosan nagy terjedelműek lennének. Előző alkalmakból okulva csökkenteni szándékoznak a természeti terhelést, a gépjárműveket lovaskocsikkal pótolják. Az akció sikere érdekében segítőket, támogatókat keresnek. Minden önkéntes egész napi élelmet, ásványvizet, a munkához elengedhetetlen kesztyűt, zsákokat, kötözőket kap. Reggel kilenctől várnak minden érdeklődőt a Duna part végébe, a kempingen is túl, a Ladi Pince-Borozó elé. A támogatás bármilyen formája jól jön, minden felajánlást, legyen az anyagi, tárgyi, vagy süti, szívesen fogadnak. Este hat zenekar váltja egymást a színpadon, hogy szórakoztassa az egybegyűlteket, köztük a friss reggae tehetség, a kecskeméti AfroDZAQM, a még frissebb popzenekar, a Vien Dans Crew. A föld napja mottójának szellemében kérdezik; ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?

További információ:
Ferenczi Zsolt - főszervező, 06 30 489 23 79, info@aztakeservit.com
Molnár Kristóf - sajtó, 06 70 594 32 12, molnar_kristof@yahoo.co.uk

szemetszuret_03Bookmark and Share
ob_get_clean(), 'title' => 'Szemét Szüret 3.0 - Tavaszi betakarítás' ); $tv['parentframeRT'] = strtr( $GLOBALS['ASM']->getDomainProperty( 'item_article.parentFrameID', $_SERVER['HTTP_HOST'] ), ':', '/' ).'/frame.php'; $GLOBALS['asmframe']['keywords'][] = 'szemet_szuret_3_tavaszi_betakaritas'; $GLOBALS['asmframe']['description'][] = 'A dunaföldvári AztaKeservit.com baráti társaság az Ökologistic Környezetvédelmi Alapítvánnyal karöltve április 23-án, immáron harmadszor hívja össze a helyieket szemetet szedni. Az újrahasznosítható hulladékok gyűjtésére több helyszínen is szükség van, a Duna ártéri erdein kívül a mezőkön, a város határaiban. '; $GLOBALS['asmframe']['category'] = 'hulladekboltermek/hirek/ht'; function encapsulate_item_article_1614_307462( $tv ) { require( ASM_GEN_FSROOT.$tv['parentframeRT'] ); } encapsulate_item_article_1614_307462( $tv ); ?>