Fenntarthatósági Témahét az iskolákban 2016. április 18-22.

nyomtatható verzió
2016. április 14., csütörtök, 13:05
Idén tavasszal kerül megrendezésre először a Fenntarthatósági Témahét, amelynek fővédnöke Áder János köztársasági elnök. A program célja a Föld napja üzenetének közvetítése, a diákok mozgósítása és széles körű szemléletformálása a környezet- és természetvédelem ügyéért.

A Fenntarthatósági Témahét (FTH) az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) megbízásával a PontVelem Okos Program szervezésében, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI), az Oktatási Hivatal (OH), és a Szerencsi Szakképzési Centrum Tokaji Ferenc Gimnázium és Szakközépiskola szakmai együttműködésével valósul meg.

A program célja a Föld napja üzenetének közvetítése, a diákok mozgósítása és széles körű szemléletformálása a környezet- és természetvédelem ügyéért. A diákok emellett megtanulják azt is, hogy állampolgári kötelességeik és jogaik ismeretében hogyan kapcsolódjanak be környezetük értékeinek, sokszínűségének megőrzésébe.

fenntemahet_01

Iskolai programok

A Témahét a köznevelés keretében, a Nemzeti Alaptantervvel összhangban, a kerettantervekre épülve valósul meg. A program támogatja az iskolák helyi kezdeményezéseit is, illetve ösztönzi a téma iránt elkötelezett szakembereket, véleményformálókat az iskolai programokban való önkéntesi részvételre.

A Témahétre olyan tematikus óraterveket, foglalkozásokat ajánlunk, amelyek - építve az iskolák helyi adottságaira - a tanórák keretén belül és a tanórákon kívül is megvalósíthatók, ösztönzik az újszerű pedagógia módszerek - interaktivitás, digitális eszközhasználat - alkalmazását, segítve ezzel a pedagógusok szemléletformáló munkáját.

Az alsó tagozatosok témája a papírgyártás és az újrahasznosítás lesz, a felső tagozatosok az élelmiszer útját követhetik végig, illetve az ökológiai lábnyom témakörével ismerkedhetnek meg. A középiskolások számára a klímaváltozás lesz a központi téma. A tematikus tanórákhoz kapcsolódóan a kisebbeknek rajzpályázat, a felsősöknek és a középiskolásoknak a hét utolsó napján, a Föld napján (április 22.) pedig egy országos kvíz és Fenntarthatósági Kupa zárja a programot. A Témahét során meghirdetnek egy 4 hetes szelektív hulladékgyűjtési versenyt is.

A Témahét honlapja

A Témahét központi eleme a www.fenntarthatosagi.temahet.hu honlap. Itt tudnak regisztrálni a résztvevő iskolák, innen lehet letölteni az iskolai programokat segítő óraterveket és egyéb oktatási segédanyagokat. A honlapon kerülnek meghirdetésre a kiegészítő események.

A honlap mellett a https://www.facebook.com/fenntarthatosagi.temahet/ közösségi oldal segíti az információk megismerését, továbbadását.

A szervezők szeretettel várják az iskolák csatlakozását, az önkéntes óraadók jelentkezését és a diákok részvételét is a versenyeken, hiszen igazán tartalmasnak és hasznosnak ígérkezik az első Fenntarthatósági Témahét.

További információk:
PontVelem Nonprofit Kft: Matolcsy Miklós, ügyvezető igazgató,
matolcsy.miklos@pontvelem.hu
mobil: +36 30 9344 007
 Bookmark and Share
ob_get_clean(), 'title' => 'Fenntarthatósági Témahét az iskolákban 2016. április 18-22.' ); $tv['parentframeRT'] = strtr( $GLOBALS['ASM']->getDomainProperty( 'item_article.parentFrameID', $_SERVER['HTTP_HOST'] ), ':', '/' ).'/frame.php'; $GLOBALS['asmframe']['keywords'][] = 'fenntarthatosagi_temahet_az_iskolakban_2016_04_18_22'; $GLOBALS['asmframe']['description'][] = 'Idén tavasszal kerül megrendezésre először a Fenntarthatósági Témahét, amelynek fővédnöke Áder János köztársasági elnök. A program célja a Föld napja üzenetének közvetítése, a diákok mozgósítása és széles körű szemléletformálása a környezet- és természetvédelem ügyéért.'; $GLOBALS['asmframe']['category'] = 'hulladekboltermek/hirek/kiallitok'; function encapsulate_item_article_1615_486658( $tv ) { require( ASM_GEN_FSROOT.$tv['parentframeRT'] ); } encapsulate_item_article_1615_486658( $tv ); ?>