Hajdúsági Üvegjárat

nyomtatható verzió
2016. április 12., kedd, 15:15
Magyarországon 2015-ben mintegy 101.000 tonna üveg csomagolás kibocsátása történt meg, azaz évente egy lakosra mintegy 10,2 kg üveghulladék keletkezésével számolhatunk. Az üveghulladék anyagában jól hasznosítható, belőle újra csomagolóanyagot, vagy építőipari alkalmazásokhoz például szigetelőanyagot gyártanak.

Ezek a termékek nem igénylik a "vegytiszta" üveget, azaz a begyűjtött üveghulladék ezekre a célokra kiválóan alkalmas.

A Hajdúsági Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. szolgáltatási területén lévő 15 településen mintegy 124.000 lakos él. Ha a számok helyesek, ebben a térségben a keletkező üveghulladék mennyisége megközelítheti az 1300 tonnát évente. A Kft. eddig a lakossági üveghulladékot gyűjtőszigeteken gyűjtötte. A gyűjtőszigetek zöld edényeiből ürített meghatározott gyakorisággal, melyből a szolgáltatási területen mintegy 150 db van kihelyezve. A begyűjtött üveghulladék mennyisége nagyságrendileg nem változik, sőt volt olyan év ahol csökkenés volt kimutatható. A 2015-ös évben 150 tonnányi üveghulladékot gyűjtött be a Kft a lakosságtól. Ez nagyjából a keletkező mennyiség mintegy 11-13%-a lehet, egy főre vetítve pedig kb. 1,2 kg/fő/év.

hajdusagi_uvegjarat_1

Hazánknak az Európai Unió előírásaival összhangban igen ambiciózus céljai vannak a keletkező üveghulladékok hasznosítását illetően. Eszerint el kell érni a 70%-os hasznosítást, de az idei évre is 6 kg/fő/év értéket határozott meg az országos koordináló szerv. A jelenlegi értéket feltornázni a célhoz, nem lesz egyszerű. Éppen ezért alapjaiban meg kell változtatni az üveg begyűjtési módszereket.

hajdusagi_uvegjarat_4 hajdusagi_uvegjarat_5

A Kft. a közelmúltban indította el vendéglátó egységek és intézmények számára azt a próbaüzemi gyűjtési rendszert, melynek során az cég által kiosztott rekeszekben történhet a nem visszaváltható üvegek gyűjtése, amely során a Kft. meghatározott időnként csererekeszes módszerrel üríti a kihelyezett edényeket. A programba eddig több mint 50 vendéglátóhely csatlakozott, és már elindult a begyűjtés is.

A program újdonsága és érdekessége, hogy a használatba vont műanyag rekeszeket a hulladékkezelő telepről származó műanyaghulladék újrahasznosításával egy hajdúböszörményi cég állítja elő.

Ezzel a programmal párhuzamosan a Kft. szolgáltatási területén lévő települések közül többen (Hajdúböszörmény, Hajdúdorog, Hortobágy, Hajdúsámson, Balmazújváros, Görbeháza, Téglás, Bocskaikert) sikerrel pályáztak az OKTF-NHI pályázatán a tavalyi évben, így mintegy 8000 üveggyűjtő kuka kiosztása fog megtörténni a részt vevő településeken. Júliustól ezeken a településeken elindul a házhoz menő üveggyűjtés, mely a piros fedelű kukákból 3 havonta fog történni.

hajdusagi_uvegjarat_3

Tudjuk azt, hogy az üveghulladék mennyiség csökkentésének valódi kulcsa (ami fokozottan igaz a műanyag palackokra is), a visszaváltható csomagolásban rejlik. Amíg azonban erre kevés hatásunk van, igyekszünk mindent megtenni annak érdekében, hogy a keletkező üveget minél nagyobb mennyiségben vissza tudjuk gyűjteni.

Cégünk bízik abban, hogy az új módszerekkel az eddigi begyűjtési mennyiségeket sikerül többszörösére növelni, így több hulladék kerülhet anyagában hasznosításra és kevesebb kerül hulladéklerakóba.

hajdusagi_uvegjarat_6

Mi kerülhet az üveggyűjtő kukába:
Az üveggyűjtő kukák a háztartásokban keletkező öblösüvegek gyűjtésére használhatók. Ezek az üvegtípusok leggyakrabban az:

Mit NE helyezzünk az üveggyűjtő kukába:

...és hogy milyen termékek készülnek a szelektíven gyűjtött üvegből? Itt megtalálja!

további információ: www.hhgkft.hu/uvegjarat

A program megvalósítását az OKTF-NHI támogatta.Bookmark and Share
ob_get_clean(), 'title' => 'Hajdúsági Üvegjárat' ); $tv['parentframeRT'] = strtr( $GLOBALS['ASM']->getDomainProperty( 'item_article.parentFrameID', $_SERVER['HTTP_HOST'] ), ':', '/' ).'/frame.php'; $GLOBALS['asmframe']['keywords'][] = 'hajdusagi_uvegjarat'; $GLOBALS['asmframe']['description'][] = 'Magyarországon 2015-ben mintegy 101.000 tonna üveg csomagolás kibocsátása történt meg, azaz évente egy lakosra mintegy 10,2 kg üveghulladék keletkezésével számolhatunk. Az üveghulladék anyagában jól hasznosítható, belőle újra csomagolóanyagot, vagy építőipari alkalmazásokhoz például szigetelőanyagot gyártanak.'; $GLOBALS['asmframe']['category'] = 'hulladekboltermek/hirek/kiallitok'; function encapsulate_item_article_1615_727429( $tv ) { require( ASM_GEN_FSROOT.$tv['parentframeRT'] ); } encapsulate_item_article_1615_727429( $tv ); ?>