Eredményesen zárult Dunaföldváron a Szemét Szüret 3.0 elnevezésű rendezvény

nyomtatható verzió
2016. április 26., kedd, 9:48
A dunaföldvári AztaKeservit.com baráti társaság az Ökologistic Környezetvédelmi Alapítvánnyal karöltve április 23-án, immáron harmadszor hívta össze a helyieket szemetet szedni. A Duna vízszintjének emelkedése miatt az ártérben csak kenukkal fértek a leginkább súlyos helyekhez, meglepően sokat a városhatárból sikerült begyűjteni.

Több illegális szemétlerakót is megszüntettek. "Itt Dunaföldváron egészen különleges módon szerveznek szemétgyűjtést, a szervezők étellel és itallal várják a résztvevőket." Így fogalmazott Bencze Péter, az m1 riportere az eseményről élő tudósításban.

szemetszuret_16  szemetszuret_11

A szervező csapat tavaly a Tiszai PET-kupáról a Környezetvédelemért járó különdíjat hozta magával, valamint azt a lendületet, hogy eltüntessék itthon is a parton felhalmozódott több ezer palackot. Augusztusban összehozták az első ártér tisztító akciót, a dunaújvárosi Ökologistic alapítvány segítségével, közel ötven önkéntessel, öt köbméternyi újrahasznosítható hulladékot szedtek, végül mindenkit őzpörkölttel vendégeltek meg, hangulatot pedig szolgáltatott hozzá néhány környékbeli rockzenekar. Sikerüket jelzi, hogy októberben megismételték, és a közelgő rossz idő ellenére nyolcvan fő önkéntes jelentkezett. Két helyszínről végül összesen tizenkettő köbméternyi hulladékot gyűjtöttek. Volt játszóház, és információs plakát is az újrahasznosításról, a résztvevők a felszereléseken kívül kaptak ásványvizet, reggelit, egy szelet csokit. Munka után mindenkit megvacsoráztattak, és ingyen koncertekkel szórakoztattak.

szemetszuret_14  szemetszuret_12

A Föld Napja alkalmából elérkezett harmadik szemét szüret sok fiatalt megmozgatott. Reggel kilenckor már gyűlt a tömeg a Mély út végében a Ladi Pince-Bororzó előtt, ahol szépen sorban mindenki regisztrált, megkapta a hidegtálas reggelijét. Eligazítás után Rostás Róbert tréner bemelegítő edzést tartott a résztvevőknek, és elindultak a csapatok a helyszínekre. Idén nemcsak a vízpart mentén kellett rendet tenni, mezőőrök segítségével a város körüli határokat is végigjárták. Családok a szigetben, a kerékpár út mentén sétáltak és gyűjtöttek, míg a bátrabbak a bokrok alól cibálták ki a körbenőtt háztartási hulladékot. Minden résztvevőt meglepett az erdőkben, mezők szélén, árkokban heverő több halom szemét, részint eldobált alumínium doboz, műanyag palack, vegyszeres flakon, üveg, számtalan bontási törmelék. Oly nagy lendülettel láttak neki ezek eltakarításának, hogy korábban abba kellett hagyni a szedést, mivel többszörösével túllépték a tervezett hulladékmennyiséget. Alig túl a felénél kiderült, a kihelyezett konténer közel háromszorosát összeszedték már.

szemetszuret_15  szemetszuret_13

A korai visszaérkezés után nem kellett sokat várni a vacsorára, viszont a koncertekre annál többet. A helyi vállalkozók és a vadásztársaság felajánlásaiból készült három különféle pörkölt húsos egytálétel közül lehetett választani. A zenekarok hangolását már mindenki teli pocakkal, jókedvűen és türelemmel hallgatta, miközben fogyott a csapolt sör és a házi bor. Technikai problémák és fennakadások miatt végül a meghívott zenészek a pincében játszottak hajnalig az ottmaradt résztvevők nagy örömére. A hatalmas kupac összegyűjtött szemetet, ami maga alá temetett egy 15 köbméteres konténert, több napba kerül majd elszállítani.

További információ:
Ferenczi Zsolt - főszervező, 06 30 489 23 79, info@aztakeservit.com
Molnár Kristóf - sajtó, 06 70 594 32 12, molnar_kristof@yahoo.co.uk
Fotók: AztaKeservit.com
aztakeservit.com | www.fb.com/aztakeservit | info@aztakeservit.comBookmark and Share
ob_get_clean(), 'title' => 'Eredményesen zárult Dunaföldváron a Szemét Szüret 3.0 elnevezésű rendezvény' ); $tv['parentframeRT'] = strtr( $GLOBALS['ASM']->getDomainProperty( 'item_article.parentFrameID', $_SERVER['HTTP_HOST'] ), ':', '/' ).'/frame.php'; $GLOBALS['asmframe']['keywords'][] = 'eredmenyesen_zarult_dunafoldvaron_a_szemetszuret3_0_rendezveny'; $GLOBALS['asmframe']['description'][] = 'A dunaföldvári AztaKeservit.com baráti társaság az Ökologistic Környezetvédelmi Alapítvánnyal karöltve április 23-án, immáron harmadszor hívta össze a helyieket szemetet szedni. A Duna vízszintjének emelkedése miatt az ártérben csak kenukkal fértek a leginkább súlyos helyekhez, meglepően sokat a városhatárból sikerült begyűjteni.'; $GLOBALS['asmframe']['category'] = 'hulladekboltermek/hirek/okoriado'; function encapsulate_item_article_1617_779091( $tv ) { require( ASM_GEN_FSROOT.$tv['parentframeRT'] ); } encapsulate_item_article_1617_779091( $tv ); ?>