Egyre sikeresebb a bécsi carsharing

nyomtatható verzió
2016. május 19., csütörtök, 14:19
A carsharing, vagyis az közösségi autómegosztás pozitív hatással van Bécsben a városi mobilitásra. Egy friss tanulmány szerint 100.000 bécsi használja ezeket a szolgáltatásokat, így évente összesen 44 millió kilométerrel kevesebb utat tesznek meg a személygépjárművek- 7.000 tonnával kevesebb szén-dioxidot juttatva a levegőbe.

Az autómegosztó szolgáltatókkal együttműködve Bécs Város egy tanulmányt készíttetett a carsharing-kínálatról az osztrák fővárosban. A felhasználók között végzett felmérés és az üzemeltetők adatainak elemzése alapján a közösségi autómegosztás pozitív hatással van a városi mobilitásra.

A felhasználók által megadott adatok alapján jelentősen csökken az autóval megtett kilométerek száma, valamint egyre kevesebben döntenek a saját autó vásárlása mellett is. Bécsben egy megosztott autó nagyjából öt privát gépjárművet képes helyettesíteni az utakon, így csökkentve a zsúfoltságot a városban. Ezzel párhuzamosan csökken az üvegházhatású gázok kibocsátása is. Az autómegosztással Bécsben évente 44 millió kilométerrel kevesebb utat tesznek meg a személygépjárművek, ez pedig évi 7.000 tonnával kevesebb szén-dioxid kibocsátásnak felel meg.

carsharing_hir

A tanulmány szerint ez nemcsak az állomásokkal rendelkező autómegosztókra igaz, mint a Zipcar. Ezeket a számokat hozzák az úgynevezett "free-floating" flották is, amelyekkel bárhol ott lehet hagyni az autót, ahol a közlekedési szabályok szerint szabad parkolni. Bécsben ezt az üzleti modellt követi a Car2Go és a DriveNow is.

A kiértékelt adatok alapján a carsharing szolgáltatásait a felhasználók csak alkalmanként, a többi közlekedési eszköz kiegészítéseként veszik igénybe. Míg Bécsben egy napon 2,5 millió alkalommal utaznak tömegközlekedéssel, addig az autómegoszásra összesen 7.000 fuvar jut naponta. Így a carsharing egyfajta biztosíték csupán azokra az esetekre, amikor nélkülözhetetlen az autó.

carsharing_02

A kínálat további optimalizálása érdekében Bécs Város és a bécsi tömegközlekedési vállalat, a Wiener Linien továbbra is együttműködik majd a carsharing-üzemeltetőkkel.

forrás: greenfo.hu Bookmark and Share
ob_get_clean(), 'title' => 'Egyre sikeresebb a bécsi carsharing' ); $tv['parentframeRT'] = strtr( $GLOBALS['ASM']->getDomainProperty( 'item_article.parentFrameID', $_SERVER['HTTP_HOST'] ), ':', '/' ).'/frame.php'; $GLOBALS['asmframe']['keywords'][] = 'egyre_sikeresebb_a_becsi_casharing'; $GLOBALS['asmframe']['description'][] = 'A carsharing, vagyis az közösségi autómegosztás pozitív hatással van Bécsben a városi mobilitásra. Egy friss tanulmány szerint 100.000 bécsi használja ezeket a szolgáltatásokat, így évente összesen 44 millió kilométerrel kevesebb utat tesznek meg a személygépjárművek- 7.000 tonnával kevesebb szén-dioxidot juttatva a levegőbe.'; $GLOBALS['asmframe']['category'] = 'hulladekboltermek/hirek/termeszetvedelem'; function encapsulate_item_article_1620_811660( $tv ) { require( ASM_GEN_FSROOT.$tv['parentframeRT'] ); } encapsulate_item_article_1620_811660( $tv ); ?>