Az új hulladéktörvény adott egy kokit a szelektív hulladékgyűjtésnek

nyomtatható verzió
2016. június 21., kedd, 9:59
A parlament által elfogadott, 2012-es hulladéktörvényt módosító törvény alapján mostantól kicsit jobban megéri majd a szemétégetés, és kicsit kevésbé éri majd meg a szelektív hulladékhasznosítással bajlódni - derül ki a Világgazdaság cikkéből.

A szelektív hulladékgyűjtés azért éri meg majd kevésbé, mert az új szabály alapján a korábbi tonnánkénti 3-4 ezer forintos díj helyett mostantól 6 ezer forintot kell majd fizetnie a szemétlerakóknál a hulladékhasznosító cégeknek a hulladék szétválogatásakor keletkező válogatási maradék után.

műanyag_részletes_29

A törvény alapján ezentúl bármilyen hulladék lerakása esetén hulladéklerakási járulékot kell fizetniük a szeméttelepek üzemeltetőinek és a szemetet odaszállító cégeknek és szervezeteknek. Kivételt jelent majd az azbesztet tartalmazó, lakossági építőanyag-hulladékot vagy erőművi és hulladékégetésből származó - a törvény megfogalmazása szeirnt "nem veszélyes" - salak és pernye, ami után nem kell járulékot fizetni.

A javaslathoz mellékelt háttéranyagból kiderül az is, hogy a kormány szerint az égetés a hulladék ártalmatlanításának a leggyakoribb módszere, és ezzel a módszerrel felelnénk meg az Európai Bizottság célszámainak is.

A bizottság programja szerint ugyanis 2030-ra a semmilyen más módon nem hasznosítható szemétnek legfeljebb az öt százaléka lenne elhelyezhető szeméttelepeken, és a települési szemét újrahasznosítási arányát 70 százalékra kéne emelni. Magyarországon ez utóbbi arány jelenleg 65 százalék, a kormány szerint pedig úgy lehet a leghatékonyabban eltéríteni a lerakóktól a hulladékot, ha emelik a lerakási járulékot. A kormány ezért új hulladégetőket is építene.

hulladekegeto

forrás: index.huBookmark and Share
ob_get_clean(), 'title' => 'Az új hulladéktörvény adott egy kokit a szelektív hulladékgyűjtésnek' ); $tv['parentframeRT'] = strtr( $GLOBALS['ASM']->getDomainProperty( 'item_article.parentFrameID', $_SERVER['HTTP_HOST'] ), ':', '/' ).'/frame.php'; $GLOBALS['asmframe']['keywords'][] = 'az_uj_hulladektorveny_adott_egy_kokit_a_szelektiv_hulladekgyujtesnek/'; $GLOBALS['asmframe']['description'][] = 'A parlament által elfogadott, 2012-es hulladéktörvényt módosító törvény alapján mostantól kicsit jobban megéri majd a szemétégetés, és kicsit kevésbé éri majd meg a szelektív hulladékhasznosítással bajlódni - derül ki a Világgazdaság cikkéből.'; $GLOBALS['asmframe']['category'] = 'hulladekboltermek/hirek/palyazatok'; function encapsulate_item_article_1625_269902( $tv ) { require( ASM_GEN_FSROOT.$tv['parentframeRT'] ); } encapsulate_item_article_1625_269902( $tv ); ?>