Megszűnt a zöldhatósági eljárás a Püspökerdőbe tervezett kajak-kenu pálya tárgyában

nyomtatható verzió
2016. július 19., kedd, 10:26
Győr tüdeje, a Püspökerdő megmenekült attól, hogy 35 hektárnyi részén a fákat kivágják, és kajak-kenu pályát létesítsenek a helyén. Az eljárás megszüntetése egyébként 800 ezer forintjába került az önkormányzatnak.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal, mint környezetvédelmi és természetvédelmi hatóság 2016. június 9-én keltezett végzése megszüntette a Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata kérelmére indult, a győri kajak-kenu pálya létesítésének környezeti hatásvizsgálatára irányuló eljárást.

Mint már ismert volt, Győr városa 2015. októberében kérte a zöldhatóságtól az eljárás felfüggesztését arra tekintettel, hogy ,,a tervezett kajak-kenu versenypálya ügyének komplexitása miatt [,..] a rendelkezésre álló dokumentációk, iratanyagok [..,] összehangolása szükséges".
Az indok tehát véletlenül sem az volt, hogy a tervezett beruházás ellen széleskörű összefogás alakult ki a városban. Pedig nyilvánvaló, hogy a beruházás megvalósulásából adódó konfliktus kifejeződésre jutott volna a helyi politikában is, esetleges szavazatvesztések révén.

pe_2

Az erdő szempontjából talán mindegy is, hogy mi késztette a város vezetőit a meghátrálásra, a lényeg az, hogy a hatóság eleget téve a beruházó kérésének a környezeti hatásvizsgálati eljárást tavaly ősszel felfüggesztette. Mivel a város hat hónapon belül nem kérte annak folytatását, így a közigazgatási eljárási törvény alapján az eljárást végleg megszüntette.
A Püspökerdő tehát megmenekült attól, hogy 35 hektárnyi részén a fákat kivágják, és kajak-kenu pályát létesítsenek a helyén.

Az eljárás megszüntetése egyébként 800 ezer forintjába került az önkormányzatnak. Ennyi igazgatási szolgáltatási díjat kellett megfizetnie. S ki tudja, mennyi pénzt emésztett fel a beruházás előkészítése, az előzetes tervek elkészítése. Mennyivel olcsóbban jött volna ki a város a történetből, ha már az elején megtörtént volna a helyi társadalom valódi bevonása, hiszen már akkor kiderülhetett volna, hogy a helyiek többsége értelmetlennek, feleslegesnek tartja ezt a beruházást. Persze jól tudjuk, manapság Győrben ez nem szokás. Kidobni való pénz pedig - úgy látszik - van bőven…- írta a Reflex Környezetvédő Egyesület.

forrás: greenfo.huBookmark and Share
ob_get_clean(), 'title' => 'Megszűnt a zöldhatósági eljárás a Püspökerdőbe tervezett kajak-kenu pálya tárgyában' ); $tv['parentframeRT'] = strtr( $GLOBALS['ASM']->getDomainProperty( 'item_article.parentFrameID', $_SERVER['HTTP_HOST'] ), ':', '/' ).'/frame.php'; $GLOBALS['asmframe']['keywords'][] = 'megszunt_a_zoldhatosagi_eljaras_a_puspokerdobe_tervezett_kajak_kenu_palya_targyaban'; $GLOBALS['asmframe']['description'][] = 'Győr tüdeje, a Püspökerdő megmenekült attól, hogy 35 hektárnyi részén a fákat kivágják, és kajak-kenu pályát létesítsenek a helyén. Az eljárás megszüntetése egyébként 800 ezer forintjába került az önkormányzatnak.'; $GLOBALS['asmframe']['category'] = 'hulladekboltermek/hirek/kiallitok'; function encapsulate_item_article_1629_682317( $tv ) { require( ASM_GEN_FSROOT.$tv['parentframeRT'] ); } encapsulate_item_article_1629_682317( $tv ); ?>