Aggasztó mikroműanyag szennyezés a tengeri üledékben

nyomtatható verzió
2016. augusztus 1., hétfő, 13:48
Japán kutatók szerint magasabb a mikroműanyag-koncentráció a tengervizek üledékeiben, mint a víz felszínén, felhalmozódásuk a tengeri üledékben jelentősen nőtt a 21. században világszerte.

A tengeri üledék azon helyek egyike, ahol a mikroműanyagok - öt milliméternél kisebb átmérőjű műanyag részecskék - felhalmozódnak. Azonnali beavatkozásra van szükség a helyzet kezelése érdekében, csökkenteni kell a műanyagok használatát - hangsúlyozta Takada Hidesige, a Tokiói Mezőgazdasági és Technológiai Egyetem professzora, aki csoportjával a Japánt, Délkelet-Ázsiát és Dél-Afrikát övező tengervizek és a tokiói édesvizek üledékét vizsgálta.

A japán kutatók kimutatták, hogy a dél-afrikai Durban partjainál négyszer több mikroműanyag halmozódott fel a part menti üledékben 2,5-5 centiméter mélyen, mint 20-25 centiméter mélységben. A Thaiföld, Malajzia és Vietnam környéki partmenti vizekben is a vízfelszínhez közeli üledékekben mértek nagyobb mikroműnyag-koncentrációt. Utóbbi mérések pontos adatait még nem tették közzé.

mikromuanyag_01

A tokiói császári palotát körülvevő várárokban 2000 táján lerakódott iszapban 10 grammonként 80 mikroműanyag-részecskét mértek, miközben az 1950-es években lerakódottban 10 grammonként 10 részecskét, az 1900 előtt lerakódott iszapban pedig egyáltalán nem találtak műanyagra utaló jelet. A mikroműanyagok a műanyag táskák, konténerek felbomlásával, a kozmetikumokban, fogkrémekben használt mikroszemcsékből kerülnek a tengerekbe, óceánokba és az édesvizekbe. Stabil kémiai szerkezetük miatt rendkívül ellenállóak, a mikroorganizmusok képtelenek őket lebontani. A halak, kagylók, tengeri madarak véletlenszerűen elfogyasztják a mikroműanyagokat, amelyek ezáltal pusztítják a tengeri élővilágot.

A mikroműanyagok gyakran a tengervíz felszínén lebegnek, de felhalmozódhatnak az iszapban, mikroorganizmusokhoz tapadva. A Tokiói-öböl üledékéből vett mintákban a mikroműanyag-részecskék sűrűsége jóval nagyobb volt, mint az öböl vízében lévő mikroműanyagoké - írták a japán szakemberek tanulmányukban.

A helyzet nálunk sem túl jó: Szennyezők a tiszai ártérben felhalmozódott PET-palackok. Az emberi egészségre is ártalmas vegyületet talált egy független laboratórium a Tiszában. A PET Kupa elnevezésű környezetvédő akció során a palackokkal zsúfolt területről vett mintákban a szakemberek kimutatták azt a lágyítószert, amelyet jellemzően műanyagpalackok gyártásához használnak.

OC_15
Rákapnak a fiatal halak a mikroműanyagokra

Svéd kutatók megállapításai szerint a fiatal halak ugyanúgy rászoknak a tengerekben a műanyagrészecskék fogyasztására, ahogyan a tinédzserek az egészségtelen gyorséttermi ételekre.
A Science szaklapban megjelent tanulmány szerint a polisztirol magas koncentrációjának hatására a sügérlárváknak jobban ízlenek a műanyagrészecskék, mint a természetes táplálék. A műanyag miatt azonban a fiatal halak kisebbek, lassabbak és emiatt nagyobb veszélyt hordoznak rájuk nézve a ragadozók - írja a BBC News.

forrás: greenfo

kapcsolódó cikkeink:

Óceántakarítás? Megvalósítható!Bookmark and Share
ob_get_clean(), 'title' => 'Aggasztó mikroműanyag szennyezés a tengeri üledékben' ); $tv['parentframeRT'] = strtr( $GLOBALS['ASM']->getDomainProperty( 'item_article.parentFrameID', $_SERVER['HTTP_HOST'] ), ':', '/' ).'/frame.php'; $GLOBALS['asmframe']['keywords'][] = 'aggaszto_mikromuanyag_szennyezes_a_tengeri_uledekben'; $GLOBALS['asmframe']['description'][] = 'Japán kutatók szerint magasabb a mikroműanyag-koncentráció a tengervizek üledékeiben, mint a víz felszínén, felhalmozódásuk a tengeri üledékben jelentősen nőtt a 21. században világszerte.'; $GLOBALS['asmframe']['category'] = 'hulladekboltermek/hirek/okopack'; function encapsulate_item_article_1631_746309( $tv ) { require( ASM_GEN_FSROOT.$tv['parentframeRT'] ); } encapsulate_item_article_1631_746309( $tv ); ?>