Frissítse Flash lejátszóját!
Csak a n?‘knek

Komposztálás

nyomtatható verzió

A már hagyománynak számító, idén november 21-29. között megrendezésre kerülő Európai Hulladékcsökkentési Hét (European Week for Waste Reduction, EWWR) keretében az ÖKO-Pack Kft. mintaprojektek megvalósítására vállalkozott: hatóságokat és civil szervezeteket buzdít arra, hogy önkéntes vállalásaikon keresztül valós, mérhető hulladékcsökkenést érjenek el.

Az egyik leghálásabb teszt a komposztálás projekt, ahol a konyhai és a kerti zöld javak (zöld hulladékok) szemétbe kerülését kell megelőzni és hasznos tápanyagként hasznosítani. Többen mogyoróvesszőből font komposztáló kast kapnak a partnerek közül, aminek építésénél Márkus István kertészmérnök ismerteti a folyamat minden csínját-bínját.

A résztvevők kapnak tájékoztatót, kihelyezhető szakmai anyagot, pár hasznos eszközt és beltéri gyűjtőket.

Mi az a komposztáló kas?
A legjobb környezetvédelmi megoldás: kevesebb hulladék, több környezetkultúra, jó minőségű termőföld és biztonságos, saját élelmiszer!

komposztkas_29

A komposztáló kas ötlete Gyulai Iván ökológustól származik, aki a gömörszőlősi oktatóközpont biogazdaságában fejlesztette ki az elsőt. Ez a kasfonással készülő permakultúrás építmény egyaránt alkalmas a konyhai-, és a kerti zöld javak komposztálására, magas ágyás készítésére, illetve melegágyásként is tökéletesen funkcionál!

Alkalmazása elsősorban olyan kertekben javallott, ahol kevés a hely, vagy nem jó minőségű - esetleg szennyezett - a föld (l. forgalmas út menti kertek, "városi tanyák").

A belső, 1 méter magas kör maga a komposztáló, a külső 40 centiméter magas kör pedig a veteményes. A komposztálóból szépen - a gravitáció hatására -, szétáramlanak a tápanyagok, folyamatosan táplálva a külső veteményes részt. Ha jó alapanyagokat komposztálunk, zöldségeink és fűszernövényeink gyors fejlődéssel és bő terméssel fognak minket megjutalmazni!

komposztkas_mesevar_01

A képen látható komposzt kasban például 15 féle növényt találunk: kétféle paradicsomot, karalábét, tárkonyt, lestyánt, medvehagymát, fokhagymát, salátát, epret, szamócát, curryt, levendulát, zellert, körömvirágot, zsályát, bazsalikomot.

Kasunk nemcsak biztonságos táplálékforrás, de a komposztálással egy csapásra harmadával(!) csökkentettük a kukába kerülő szemét mennyiségét is!

Használjuk igény szerint:
1) A komposztáló kas, mint veteményes
Veteményesként nagyon jó olyan növények számára, amelyek szeretnek csüngeni, és nem jó, ha a termésük a földre ér. Eper, paradicsom nagyon jól érzi magát benne. Már meglévő palántákat ültethetünk bele, tetszés szerint. Ajánljuk továbbá a cukkinit, paprikát, salátát, karalábét, hagymát, fokhagymát stb. Mivel a fűszernövények kevésbé igénylik a gazdag tápanyag-ellátottságot, érdemes a kas mellé ültetni őket(pl. levendula, zsálya, citromfű, körömvirág, menta) Ők a kártevőket is segítenek távol tartani!

2) A komposztáló kas, mint melegágyás
Tavasszal melegágyként is használhatjuk, ilyenkor néhány hosszú vesszőből formáljunk boltívet, melyet fóliával takarunk. Ilyen esetben más a külső kör töltése, alulra és a belső körbe friss komposztálandó anyagot, trágyát rakjunk, hogy melegítsen. Minden magra ajánlott ez a melegágyás, csak figyelni kell az alkalmankénti szellőztetésre és a megfelelő páratartalomra.

Komposztálás az Európai Hulladékcsökkentési Hét keretében

EWWR_10

A konyhától a kertig: Mindent a komposztba, amit lehet a munkahelyen is!" akcióban résztvevő szervezeteknek köszönjük az Európai Hulladékcsökkentési Héten való részvételüket, önkéntes vállalásaikat és a fáradozást!

A mintaprojektek megvalósítását az Európai Hulladékcsökkentési Hét hazai szervezője, az Országos Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főfelügyelőség Nemzeti Hulladékgazdálkodási Igazgatóság (OKTF NHI) támogatja.

TIPP
Ha még nagyon tudatosabbak akarunk lenni, akkor a locsolást esővízzel oldjuk meg, így vizet is spórolunk, illetve növényeink is jobban fognak cseperedni!

Hulladékcsökkentés, komposztálás, kertészkedés, ültetés, csíráztatás - egy helyben! Biokertészkedés magasfokon!
Ha élőben szeretné látni Budapesten, nem kell messzire mennie... a nemrég megnyílt Hasznos Hulladék tanösvény egyik látványossága a Gellérthegyen, de a Prezi udvarán is megtekinthető a Nagymező utcában, vagy pedig Folprint Zöldnyomda kertjében.

Komposzt kas építési folyamata képekben
Összeállítási segédlet letölthető
Komposztálás A-Z-ig kiadvány

ÖKO-Pack Kft.
Európai Hulladékcsökkentési Hét
www.ewwr.eu

További információ:
Tuba Erzsébet - ÖKO-Pack Kft.Bookmark and Share