Frissítse Flash lejátszóját!
Csak a n?‘knek

A helyes gyakorlat

nyomtatható verzió
Ha valaki szereti a természetet és érdekli környezetének állapota, akkor biztosan szívesen áldoz egy kis odafigyelést az otthoni hulladékok szelektálására.

Ezt lehet külön-külön, de akár egy edénybe is gyűjteni otthon, a lényeg, hogy a gyűjtőszigetnél szétválogatva, tisztán, összelapítva helyezzük el hulladékainkat. A tisztaság és az összelapítás az otthoni gyűjtést is megkönnyíti, hiszen így szagmentesen, kis helyen elfér.

Legfrissebb FKF Zrt. által kiadott plakátok a Műanyag és a Papír helyes szelektív gyűjtéséről!

Továbbá a begyűjtést is nagyban megkönnyíti a helyes szelektálás, mert pl. ha a műanyag palackokat mindenki összetapossa, több mint kétszer annyi fér a gyűjtőszigetbe, melynek számos előnye van:

  • A begyűjtőautó nem levegővel teli, nagy térfogatú hulladékot szállít, hanem tömör, homogén hulladékot.
  • Így kevesebbet kell fordulnia, tehát kevesebb üzemanyagot bocsát ki.
  • Később telik meg a gyűjtőedényzet, így idő előtt nem folyik ki belőle a hulladék...
  • gyűjtősziget, szelektív, hulladék, szelektív hulladékgyűjtés 

  • Válogatásnál pedig egyszerűbb a dolgozók feladata.

Tehát: Tapossa laposra!

Ha sok a taposnivaló, érdemes beszerezni egy PET-prést! Társasházakba, közintézményekbe, iskolákba ajánlatos kihelyezni párat.

Ugyanez érvényes a hullámkarton dobozokra is, nem elég, ha letámasztjuk a gyűjtőedény mellé. Könnyen szét lehet őket tépni és akkor már nem okoz gondot az elhelyezése. "Persze, de ha tele van a gyűjtősziget?" - kérdezhetik sokan. Azonban sok esetben nem az elszállítás sűrűsége a gond, hanem a összetaposatlan, lapítatlan hulladékok nagy térfogata!

Ha pedig tele a gyűjtősziget, érdemes ezt jelezni a felelős cég felé egy rövid e-mailben, vagy telefonon. Az elérhetőségek nem ismerése nem lehet kifogás, ezeket pillanatok alatt ki lehet deríteni! Sok településen szerepel a gyűjtőedényzeten is.

Fontos továbbá, hogy más típusú hulladékokat ne helyezzünk ki a szigetre, egyrészt azért, mert ez illegális, másrészt pedig komolyan tudja rombolni a lakosság hozzáállását és szelektív gyűjtési szokásait.Bookmark and Share