Frissítse Flash lejátszóját!
Csak a n?‘knek

Termékek a háztartásban

Itt látható a szelektív hulladékgyűjtés eredménye: a lakosság szelektálása nyomán a magyar hulladékhasznosító cégek környezetbarát, újrahasznosított termékei. Zöld közbeszerzésre, zöld irodába ajánlott termékek! Talán ez a legjobb bizonyíték a tévhit ellen, miszerint a szelektív hulladékot összeöntenék.Hulladékból Termék kiállításunk is az újrahasznosítás népszerűsítésére jött létre, melyet oktatási célra, rendezvényre is ajánlunk.

Fair Trade

A méltányos kereskedelem (fair trade) az a  kereskedelmi kapcsolat, amely párbeszéden, tiszteleten alapul, átlátható és nagyobb egyenlőségre törekszik a nemzetközi kereskedelemben. Hozzájárul a  fenntarthatósághoz azzal, hogy a hátrányos helyzetű, különösen a "Dél" termelői számára,  jobb kereskedelmi feltételeket kínál és biztosítja alapvető jogaikat.

További infó: www.fairvilag.hu

Bútorlap

Fa raklapból készül sok irodai- és lakberendezési bútorunk, ami rengeteg fát kivált. A Falco Zrt. begyűjti a hulladék raklapokat és ezeket ledarálva állítja elő a préselt bútorlapokat.

Gyártó: Falco Zrt.

Pillekő

Műanyag palackokra épülő beton térbútor, mely könnyebb a betonnál és még hulladékot is tartalmaz!

Gyártó: DNS-Group, Antal Csaba 

Gyapjútakaró

A törődő világ takarói újratervezett gyapjúból készülnek: többnyire olyanból, amit az első világban, az Európai Unióban kiselejteztek. Lenyűgöző természetes anyagokból dolgozunk: például ausztráliai merinóból, báránygyapjúból, angórából, dél-amerikai alpakából, skóciai Shetlandból. Legtöbbjük első megmunkálója közismert divatcég volt.

Gyártó: Törődő Világ 

Kartonbútor

Egyedi, kézi munkával készített kartonbútorok, lámpák és vázák készülnek Törökbálinton, melyek komplex megoldást kínálnak a lakás-, az iroda- és az üzletberendezésben. Továbbá egyedi kiállítási standok kivitelezésében, új életstílust közvetítenek, és észrevétlenül is környezettudatos gondolkodásra inspirálják használójukat. Teherbírásuk nagyon jó, áruk versenyképes!

Gyártó: Terbe Design Kft. 

Ceruzatartó, lámpabúra, legyező

Ügyes iparművészek kezében minden hulladék arannyá válik. Alu konzervdobozból lesz ceruzatartó, borosüvegből design-os lámpabúra, üveghulladékból gyertyatartó, bőrhulladékból papucs és italoskartonból legyező. De ez még csak a kezdet…

További infó: Toboz Design

Szemetes zsákok

Naponta használjuk ezt a zsákot, melybe a háztartásban keletkezett, nem szelektálható hulladékot dobjuk és ezt rakjuk ki a kukánkba. Rengeteg féle nagyságban, színben és vastagságban állítják elő.

Gyártó: Partium Zrt., Tiszatextil Kft.

Szeméttároló edény, kuka 

A háztartásban és a hulladékgyűjtő szigeteken is megtalálhatóak. Különböző színű, nagyságú lehet és eltérő mechanikai igénybevételnek vannak kitéve. Szinte teljesen leváltotta a fém tárolókat. Egyszerűbb és könnyebb kezelni, tisztán tartani.

Gyártó: Polyduct Zrt.

Ruhafogas

Szinte naponta találkozunk velük, mikor ruháinkat kiakasztjuk a szekrényből. Könnyű és praktikus, mégis megfelelő szilárdsággal bír.

Gyártó: Besthalgomb Kft, Holofon Zrt.

Asztalterítő, edényalátét

PVC hulladékból készül. Könnyen tisztán tartható és hőálló tulajdonsága miatt használjuk a konyhában.

Gyártó: Lőrinci Kft.

Reklám feliratok, zászlók

PVC hulladékból készülnek. Kopás és időjárás állósága miatt használják főleg kültéren. Jól megmunkálható és festhető.

Gyártó: Vinil-Mix Kft.

Esőkabát

Zord időjárás közepette használjuk. 100%-ban víztaszító hatású. Azonban negatív tulajdonsága, hogy kifelé is elzárja a párolgást így hosszabb viselése alatt kellemetlen lehet a közérzetünk. Szintén PVC hulladékokból készül.

Strandlabda, úszógumi

Színek szerint visszagyűjtött és feldolgozott hulladékokból készülnek. Így rendkívül színes és az eredeti elsődleges anyagnak megfelelő tulajdonságú termék állítható elő.

Gyártó: Vinil-Mix Kft.

CD és DVD tartó tokok

Szintén PVC hulladékból készül és nincs olyan ember, akinek a háztartásában legalább 1 db nem található meg. PVC hulladékból készül, mechanikai tulajdonsága miatt alkalmas ilyen jellegű termékek tárolására.

Gyártó: Holofon Zrt.

Irodai papírok

Sajnos a papírfelhasználás mértéke folyamatosan növekszik, ezért fontos, hogy átgondoljuk nyomtatási "szokásainkat". Sok papírt meg lehet spórolni, ha nem ész nélkül nyomtatunk. A mai nyomtatók nagy része már tudja a 2 oldalas nyomtatást is. A hulladék papír pedig tökéletes irodai firka-papírnak, de betehetjük újra a nyomtatóba, ha nem hivatalos levelet nyomtatunk rá.

A következő lépés, hogy újrapapírra dolgozunk, s ezzel tovább csökkentjük irodai munkánk környezetterhelését. Az ÖKO-Pack Kft. már közel egy éve használ ilyen papírokat és még nem volt rá panasz. Már nagy a választék is, ára pedig versenyképes!

Borítékok

Az újrapapír után jöhet az újraboríték is! Több fajta színárnyalatban kaphatók, környezetbarát kivitelben. Így már az egész arculat lecserélhető, s ha valaki ilyen borítékban küld levelet biztos lehet abban, hogy levele kitűnik a többi közül!

 

Papírkészítés italos kartonból

 

A többrétegű csomagolású hulladék 75%-át teszi ki a papír, míg 20%-át a műanyag és 5%-át a fém. Újrahasznosítás során a nagy százalékot kitevő papírt anyagában hasznosítják

 

A papírgyári technológia során az italos kartonokat tartalmazó tartályt langyos vízzel feltöltik. Az után a kartonok összevissza hánykolódnak, keverednek akár a konyhai turmixgépben, vagy mosógépben. Miután a papírrostok elég vízzel szívták meg magukat, pép képződik belőlük. Majd ezt a pépet beleöntik egy szűrőhengerbe, ahol a rostokról leválik a műanyag és az alumíniumréteg. A papírrost-pép kis lyukakon keresztül távozik a hengerből, majd az így keletkezett papírrostokból szárítás után újrapapír készül. 

A polietilént (a műanyagalkotót) és az alumíniumot a henger végén gyűjtik össze, majd  víztelenítik, és nagyrészt energetikai úton vagy cementgyárakban hasznosítják.

 

 
 
Újrahasznosító cégek listája:
  Cég neve Elérhetőség  
 
 
pillekő-térbútor
1132 Budapest, Visegrádi u.8.
Tel: 70/285-26-32
E-mail: dnspilleko@gmail.com
 
 
 
irodai papírok hulladékból
2045 Törökbálint, Raktárvárosi út 2.
Tel: 80/372-747
E-mail: r.bodor@europapier.hu
 
 
 
lelkiismeretes kereskedelem
http://www.fairvilag.hu
Tel: 70/314-95-56
E-mail: gyorgyi@vedegylet.hu
 
 
 
fa bútorlapok gyártása raklapból
9700 Szombathely, Zanati út 26.
Tel: 94/516-600
E-mail: feketesz@falco.hu
 
 
 
használt elem, akkumulátor begyűjtés
2092 Budakeszi, Szőlőskert u. 11.
Tel: 23/457-151
E-mail: info@forego.hu
 
 
 
lapát, kötöző, teniszütő, gyeprács
2086 Tinnye, Perbáli út 2.
Tel: 26/335-555
E-mail: info@holofon.hu
 
 
 
Lőrinci Műanyagipari Kft.
kerti lábtörlők, önkiszolgáló tálca
1675 Budapest, PF. 6.
Tel: 1/291-27-06
E-mail: lorincimuanyag@mail.tvnet.hu
 
 
 
zsákok
4100 Berettyóújfalu, Keresztesi út 3.
Tel: 52/533-514
E-mail: info@partium.hu
 
 
 
palackzsugorító berendezések
www.pet-press.uw.hu
Tel: 20/966-44-45
E-mail: pet.press@citromail.hu
 
 
 
komposzt-tea
2100 Gödöllő, Dózsa Gy. út 28.
Tel: 28/512-490
E-mail: info@profikomp.hu
 
 
 
időtálló kartonbútorok
2045 Törökbálint, Szent István u. 102.
Tel: 23/336-882
E-mail: ildiko@kartondesign.com
 
 
 
újrahasznosított, hulladék, maradék anyagokból készült design/ajándék tárgyak tervezése és kivitelezése
-
Tel: +(36-30) 637 -7538, +(36-20) 362 -4122
E-mail: tobozdesign@tobozdesign.hu
 
 
 
irodai mappák, felfújható termékek, zászló, lágy pvc, videokazettatok, alátét
1151 Károlyi Sándor út 113.
Tel: 20/468-40-91
E-mail: vinilmix@freemail.hu